
Grzybobranie to pasja wielu Polaków. W naszym kraju grzyby można zbierać praktycznie przez cały rok.
Leśnicy oraz grzybiarze polecają szczególnie kilka gatunków tzw. zimowych grzybów. Wszystkie z nich są jadalne
Przejdź do następnych zdjęć i poznaj te grzyby >>>

2. Boczniak ostrygowaty - W Polsce jest to grzyb pospolity, w lasach można spotkać go zimą i wiosną.
Jest jadalny i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
"Można je panierować w taki sam sposób, jak kotlety. Te grzyby rosną od jesieni do wczesnej wiosny, a więc teraz także można je spotkać w lasach. Najlepiej zbierać je, gdy kapelusze zaczną się prostować" - można przeczytać na portalu www.lasy.gov.pl.
Grzyb nadrzewny występujący na drewnie gatunków drzew liściastych, takich jak m.in.: wierzba, topola,brzoza i orzech włoski.
Kapelusz - Średnica od 5 do 25 cm. Kształtem przypomina ostrygę. Kolor dość zróżnicowany, różne odcienie - od białego do brązowego.

Czarka szkarłatna
"Pojawia się już w grudniu, jednak dopiero po ustąpieniu pokrywy śnieżnej ukazuje się w pełnej krasie. W leśnym runie wyróżnia się wyglądem na tle innych gatunków. Jego kapelusz jest purpurowy i kształtem przypomina niewielki pucharek. Nie jest bardzo popularny, jednak możemy się na niego natknąć na obszarach górskich i podgórskich, w pobliżu wierzb, olszy czy klonów. Spożywane na surowo przypominają rzodkiewki. Ze względu na swoją urodę jest u naszych sąsiadów zza zachodniej i południowej granicy ceniona jako niejadalna ozdoba sałatek. Czarka szkarłatna to zimowo-wiosenny grzyb, który występuje od grudnia do końca maja" - czytamy na stronie /www.lasy.gov.pl.

1. Płomiennica zimowa - w Polsce jest dość pospolita. W lasach można spotkać tego grzyba w listopadzie i w grudniu, a w przypadku lżejszej zimy również w kolejnych miesiącach.
Rośnie w lasach liściastych i mieszanych. Kapelusz - Żółtopomarańczowy, pomarańczowy lub żółtobrązowy, gładki, podczas wilgoci bardzo śliski i błyszczący.
Jest to grzyb jadalny (do konsumpcji zbiera się same kapelusze) - smaczny, nadaje się do zup i marynowania