Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Podczas zimowego i wiosennego grzybobrania obowiązują takie same zasady jak latem czy chociażby wczesną jesienią. Oczywiście zimą w polskich lasach występuje mniej gatunków grzybów niż chociażby na początku września, ale i tak można pomylić te jadalne z tymi niejadalnymi i trującymi. Należy więc bardzo dokładnie sprawdzić w różnych źródłach, czy możemy zjeść znaleziony okaz.
"Jakie grzyby jadalne znajdziemy wiosną w polskich lasach? Różnorodność leśnych darów natury, którymi wiosną możemy delektować się w kuchni, jest zaskakująca. Poszukiwania najlepiej zacząć od wilgotnych lasów liściastych, tzw. łęgów. Właśnie tutaj rośnie bardzo rzadka czarka szkarłatna. Pojawia się już w grudniu, jednak dopiero po ustąpieniu pokrywy śnieżnej ukazuje się w pełnej krasie. W leśnym runie wyróżnia się wyglądem na tle innych gatunków. Jego kapelusz jest purpurowy i kształtem przypomina niewielki pucharek. Nie jest bardzo popularny, jednak możemy się na niego natknąć na obszarach górskich i podgórskich, w pobliżu wierzb, olszy czy klonów. Spożywane na surowo przypominają rzodkiewki. Ze względu na swoją urodę jest u naszych sąsiadów zza zachodniej i południowej granicy ceniona jako niejadalna ozdoba sałatek. Czarka szkarłatna to zimowo-wiosenny grzyb, który występuje od grudnia do końca maja" - czytamy na stronie www.lasy.gov.pl.
A więcej przykładów zimowych i wiosennych grzybów znajdziecie w naszej galerii zdjęć!
Wysyp grzybów w Małopolsce. Sprawdź, które są trujące, a któ...
Czas na tańsze budowanie? W styczniu taniały materiały budowlane
