
Rozmaryn
Kolejnym ziołem, które odrośnie po wstawieniu do wody jest rozmaryn. Najlepiej (podobnie jak miętę) przyciąć ją i rozmnożyć, gdy zauważymy wyraźną fazę wzrostu rośliny. Im bardziej zdrewniała końcówka rośliny, tym wolniej zapuści ona korzenie.

Cebula
Jest chyba najprostszym warzywem do ponownego zasadzenia w glebie. Chcemy zachować dolną końcówkę cebuli. Ucinamy ją na wysokości 2 centymetrów, pozwalamy, aby wyschła i wkładamy ją do ziemi. Po 3-4 tygodniach zobaczymy pierwsze listki. Ważne, aby cebula rosła w słonecznym miejscu. Podlewaj często – ziemia powinna być zawsze nieco wilgotna.

Por
Wystarczy, że zachowasz 5 centymetrów końcówki, aby odrosła ona w wodzie. Ważne, aby por przez przynajmniej przez 6 godzin dziennie miał dostęp do słońca. Możesz również zasadzić końcówkę w wilgotnej, nawiezionej ziemi. Uważaj, aby nie przysypać liści pora ziemią! Co zasypiesz teraz, będziesz musiał wypłukać już podczas kuchennej obróbki.

Melisa
W przypadku melisy stosujemy podobne zasady, jak przy uprawie bazylii. Przycinamy łodyżki do długości 5-7 centymetrów i wkładamy do wody (pamiętajmy, aby ją od czasu do czasu wymienić). Do ziemi wkładamy ją, gdy roślinka wypuści długie i silne korzonki (3-4 tygodnie). Przed zasadzeniem usuwamy liście, które wyglądają niezdrowo, pozostawiając tylko małe, świeże listki na czubku sadzonki.