Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej...
fot. Fot. Paweł Epler

Nietypowe potrawy wigilijne. Zobacz TOP 12 niestandardowych dań wigilijnych naszych Czytelników [PRZEPISY]

Świąteczne fizoły Agnieszki Delkowskiej

Składniki
3 szklanki ugotowanej fasoli Piękny Jaś
kilka leśnych grzybów (około 200 g)
3 szklanki płynu (bulion warzywny lub zwykła woda)
szklanka wędzonych śliwek, dobra jest suska sechlońska - suszone się nie nadają
2 zgniecione ząbki czosnku
4 suszone grzyby
pół drobno posiekanej cebuli
gałązka świeżego tymianku
sól, pieprz, cząber

Wykonanie
Suska sechlońska jest wilgotna, miękka i nie wymaga żadnego moczenia. Za to suszone grzyby tak, więc te 4 suszone grzybki w naczyniu do gotowania zalać połową szklanki wody i zostawić do namoczenia na około 30 minut, następnie doprowadzić do wrzenia, nie odcedzać.
W garnku, w którym będziemy gotować fizoły, rozgrzać łyżkę oleju, zeszklić na nim cebulę.
Dolać wodę z moczenia grzybów razem z grzybami, dodać gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotować esencjonalny wywar - wystarczy około 20 minut. Na osobnej patelni usmażyć na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodać ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawić sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą.

Zobacz również

W jakim stylu piłkarze ŁKS pożegnają się z ekstraklasą?

W jakim stylu piłkarze ŁKS pożegnają się z ekstraklasą?

Zacięty mecz Polonii Chodzież z Nielbą Wągrowiec

Zacięty mecz Polonii Chodzież z Nielbą Wągrowiec

Polecamy

Zmiana trenera w V-ligowej Radziszowiance

Zmiana trenera w V-ligowej Radziszowiance

Puszcza chce skorzystać na frustracji Pogoni Szczecin

Puszcza chce skorzystać na frustracji Pogoni Szczecin

Bahamy: trzy polskie sztafety z bezpośrednią kwalifikacją olimpijską!

Bahamy: trzy polskie sztafety z bezpośrednią kwalifikacją olimpijską!