Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nowy Targ: Uczniowie z "Wetu" zorganizowal szkolnego "MasterChefa" [ZDJĘCIA]

Tomasz Mateusiak
Tomasz Mateusiak
Przygoda z gotowaniem uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, to kulinarne show niczym „MasterChef”. Aby poczuć klimat tego telewizyjnego show w w ZSCKR Nowy Targ odbyła się I edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego „Mistrzowie w Kuchni”.

Konkurs został przeprowadzony w dwóch etapach. Pierwsza część to test wiedzy gastronomicznej w której wzięło udział 18 uczniów. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 5 uczniów z najlepszymi wynikami.

Druga część konkursu polegała na przygotowaniu trzech porcji dania zasadniczego ze składników znajdujących się w „magicznym pudełku’. Czas wykonania potrawy - 120 minut.

Różnorodność produktów oraz czas wykonania potrawy były nie lada wyzwaniem dla uczestników konkursu. Okazało się jednak, że wszyscy profesjonalnie podeszli do tematu i potrawy były bardzo kreatywne pod względem smakowym, wizualnym, a metody ich przygotowywania były zaskakujące dla Komisji konkursowej.

Ostatecznie Komisja konkursowa w składzie: P. Marek Galica i P. Michał Hanzel – kulinarni mistrzowie oraz P. Robert Stanek /nauczyciel zawodu w ZSCKR wyłoniła trzech laureatów:

I miejsce - Maria Bala, uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie ”Roladki wieprzowe z puree brokułowo-ziemniaczanym”.

II miejsce - Beata Warniczek, uczennica kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem z serem żółtym i jajkiem. Puree z selera i chips z sera żółtego”.

III miejsce - Weronika Sączek , uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Schab duszony z kaszą gryczaną i sałatką wiosenną”.

Wyróżnienia w konkursie otrzymały:
1. Karolina Bachula z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Kurczak w ziołach z opiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami”.

2. Agata Wacławik z kl. III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz za danie: ”Koreczki z pstrąga w panierce orzechowej z kaszą gryczaną i sałatką z białej kapusty”.

Organizatorzy konkursu – nauczyciele: Fudala Łukasz, Stanek Robert, Kościelniak Dorota i Bąbol Józef zapewniają: myślimy już o drugiej edycji konkursu „Mistrzowie w kuchni” i mamy nadzieję, iż wpisze się on na stałe w kalendarz imprez szkolnych.

Jesteśmy przekonani, że do gotowania konieczna jest wiedza, ale przede wszystkim potrzebna jest praktyka.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, a zarazem współorganizatorom naszego przedsięwzięcia: Firmie „STALGAST” oraz Firmie „GASTRO – PACK”. Cenne nagrody rzeczowe na pewno przydadzą się przyszłym mistrzom w kuchni.

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska