
Konkurs został przeprowadzony w dwóch etapach. Pierwsza część to test wiedzy gastronomicznej w której wzięło udział 18 uczniów. Do ścisłego finału zakwalifikowało się 5 uczniów z najlepszymi wynikami.
Druga część konkursu polegała na przygotowaniu trzech porcji dania zasadniczego ze składników znajdujących się w „magicznym pudełku’. Czas wykonania potrawy - 120 minut.
Różnorodność produktów oraz czas wykonania potrawy były nie lada wyzwaniem dla uczestników konkursu. Okazało się jednak, że wszyscy profesjonalnie podeszli do tematu i potrawy były bardzo kreatywne pod względem smakowym, wizualnym, a metody ich przygotowywania były zaskakujące dla Komisji konkursowej.
Ostatecznie Komisja konkursowa w składzie: P. Marek Galica i P. Michał Hanzel – kulinarni mistrzowie oraz P. Robert Stanek /nauczyciel zawodu w ZSCKR wyłoniła trzech laureatów:
I miejsce - Maria Bala, uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie ”Roladki wieprzowe z puree brokułowo-ziemniaczanym”.
II miejsce - Beata Warniczek, uczennica kl. I technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Roladki z piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem z serem żółtym i jajkiem. Puree z selera i chips z sera żółtego”.
III miejsce - Weronika Sączek , uczennica kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Schab duszony z kaszą gryczaną i sałatką wiosenną”.
Wyróżnienia w konkursie otrzymały:
1. Karolina Bachula z kl. II technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych za danie: „Kurczak w ziołach z opiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami”.
2. Agata Wacławik z kl. III zasadniczej szkoły zawodowej kształcącej w zawodzie kucharz za danie: ”Koreczki z pstrąga w panierce orzechowej z kaszą gryczaną i sałatką z białej kapusty”.
Organizatorzy konkursu – nauczyciele: Fudala Łukasz, Stanek Robert, Kościelniak Dorota i Bąbol Józef zapewniają: myślimy już o drugiej edycji konkursu „Mistrzowie w kuchni” i mamy nadzieję, iż wpisze się on na stałe w kalendarz imprez szkolnych.
Jesteśmy przekonani, że do gotowania konieczna jest wiedza, ale przede wszystkim potrzebna jest praktyka.
Serdecznie dziękujemy sponsorom, a zarazem współorganizatorom naszego przedsięwzięcia: Firmie „STALGAST” oraz Firmie „GASTRO – PACK”. Cenne nagrody rzeczowe na pewno przydadzą się przyszłym mistrzom w kuchni.
ZOBACZ KONIECZNIE:
WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 14. "Biber"
Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto
Follow https://twitter.com/gaz_krakowska