Prace 66 artystów, m.in. Krzysztofa M. Bednarskiego, Jana Cybisa, Władysława Hasiora, Natalii LL, Małgorzaty Markiewicz, Jerzego Nowosielskiego złożą się na najnowszą wystawę MOCAK-u "Jedzenie w sztuce".
"Współczesnych artystów niepokoi tak niedosyt, jak nadmiar żywności. W pierwszym przypadku głód, nierówność, kryzys humanitarny, degradacja społeczeństwa, upokorzenie, w drugim – konsumpcjonizm, marnotrawstwo, zdrowotne skutki źle zbilansowanej diety. Analizie zostanie poddany zarówno eksponowany w sztuce od wieków estetyczny potencjał jedzenia, jak i jego aspekty etyczne i światopoglądowe" - zapowiada swoją najnowszą wystawę Muzeum sztuki współczesnej MOCAK.
Jedzenie w sztuce to 11. wystawa z flagowej serii MOCAK-u, w której kuratorzy konfrontują ważne obszary życia z refleksjami artystów.
"Wcześniej przyglądaliśmy się tematom takim jak: historia, sport, ekonomia, zbrodnia, gender, medycyna, ojczyzna, sztuka, natura, polityka, analizując zawarte w nich prawdy i związane z nimi manipulacje. Jedzenie w tym kontekście jest wyjątkowe, bo stoi u podstaw życia, przez co ma wpływ na wiele jego aspektów" - wyjaśnia MOCAK.
Wernisaż 11 kwietnia o godz. 18.00. Wystawa potrwa do 16 marca 2025 roku.
