
Cynamonowe naleśniki z jabłkami
Składniki na 8-10 naleśników:
230 g mąki
230 ml mleka
2 jajka
180 ml wody mineralnej gazowanej
szczypta soli
2 łyżki oleju
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na farsz:
1 kg jabłek
cukier
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje".

Kluski kładzione z jabłkiem, gruszką i cynamonem
Składniki
1 jajko
1,5 szklanki mąki
3-4 łyżki wody
1 gruszka
1 jabłko
70 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżki cukru
sól
Wykonanie
Jajko dokładnie wymieszać z wodą i mąką. Ciasto powinno być gęste i bez grudek. Jabłko oraz gruszkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Wymieszać.
Na gotującą się, osoloną wodę wrzucać łyżką niewielkie porcje ciasta. Gotować 5 minut. Odcedzić i wyłożyć na talerz. Kluski posypać cukrem.
Masło przełożyć do garnuszka i zarumienić. Wymieszać z cynamonem. Masełkiem polać kluski.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Zapiekany ryż brązowy z gruszkami
Składniki:
2 saszetki brązowego ryżu (np. Britta)
3 gruszki
1 jabłko
4 łyżki masła
6 łyżek cukru
2 łyżki cynamonu
500 ml mleka roślinnego
1 cytryna
śmietana
Wykonanie:
Ryż ugotować w mleku z dodatkiem 2 łyżek masła i 4 łyżek cukru. Gruszkę oraz jabłko obrać i zetrzeć.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i obsmażać owoce z dodatkiem 1 łyżki cynamonu i 2 łyżek cukru. Na koniec dodać sok wyciśnięty z ½ cytryny.
W żaroodpornym naczyniu układać warstwami ryż i owoce. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Pozostałe gruszki przeciąć na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Zapiekać razem z ryżem przez 25 minut. Podawać z osłodzona śmietaną.

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa
Składniki dla 2 osób:
100 g surowego ryżu
1 jajko
1 zaokrąglona łyżka cukru
100 g śliwek węgierek
Wykonanie
Ryż ugotować, ostudzić.
Do miski wbić jajko, wsypać cukier, rozbić widelcem. dodać zimny ryż, wymieszać.
Śliwki pokroić w duże paski, wsypać do ryżu, wymieszać.
Przełożyć do 2 dużych kokilek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut.
Po wierzchu można polać słodką śmietanką.
Przepis Doroty Wójcickiej, autorki bloga "Daktyle w czekoladzie"