Karnawałowe oponki to alternatywa dla pączków. Oprócz prostych oponek polecamy oponki czekoladowe z solonym karmelem i orzechami. Palce lizać! Przepis Sylwii Ładygi, uczestniczki kulinarnego show Master Cher, autorki popularnego bloga „Ostra na słodko”.

Oponki czekoladowe z solonym karmelem i orzechami [PRZEPIS]
Składniki na czekoladowe oponki (ok. 15 sztuk)
- mąka – 110 g
- ser biały półtłusty – 130 g
- kakao – 15 g
- wanilia – 1 laska
- cukier – 40 g
- soda – 1 płaska łyżeczka
- żółtko – 1 szt
- śmietana kwaśna 18% – 60 g
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- cukier – 4 łyżki
- woda – 1/4 szklanki
- śmietana 30% słodka – 8 łyżek
- masło – 2 łyżki
- sól – 1 szczypta
- orzechy – ok. 100 g
Wykonanie:
Solony karmel:
Do rondelka wsypujemy cukier, podgrzewamy do rozpuszczenia. Dodajemy wodę i energicznie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Po chwili dodajemy śmietankę i na wolnym ogniu gotujemy przez ok. 5 minut.
Dodajemy masło oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy, odstawiamy, gotowe.
Oponki:
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiewamy. Ser biały miksujemy z żółtkami, śmietaną i ziarenkami z wanilii na gładką masę.
Wszystko razem mieszamy, zagniatamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy na ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku.
Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami.
Smacznego!
