Ostatki 2018. Jak zrobić pyszne śledzie na ostatki [PRZEPISY]
Karnawałowa przekąska, czyli domowy śledź po japońsku
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki:
4 płaty śledzia solonego
4 łyżki sałatki jarzynowej
2 jajka ugotowane na twardo
2 średnie cebule
2 łyżki majonezu kieleckiego
cytryna
sól, pieprz, cukier, ocet
Wykonanie:
Śledziki wymoczyć około godziny. Cebulę pokroić w piórka, lekko posolić, posypać łyżeczką cukru i 2 łyżkami octu. Cebulę mocno zgnieść i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie mocno wygnieść - powinna puścić sok (w ten sposób pozbędziemy się goryczki). Następnie dodać majonez i wymieszać. Na talerz nałożyć cztery porcje sałatki, następnie owinąć je płatami śledziowymi. Śledzie można skropić cytryną. Na środku powstałej potrawy położyć połówkę jajka i przykryć to kopczykiem z cebuli. Udekorować papryką.