Przepis na węgierską zupę gulaszową naszej Czytelniczki. Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na Słodko to zwolenniczka urozmaiconych, ale szybkich przepisów. Jednogarnkowe potrawy właśnie takie są.
Składniki
- 50 dag mięsa wołowego na gulasz
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki smalcu
- pomidory w puszce
- ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka - po łyżeczce
- litr bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
W garnku rozgrzać smalec, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wrzucić kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodać oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso. Wszystko przesmażyć.
Do podsmażonego mięsa dodać posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem, przykryć i na bardzo wolnym ogniu dusić ok. 45 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić do smaku i podawać gorące! Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!
Zobacz koniecznie:
Lubisz kapustę? Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Znudziło Ci się mięso? Zobacz:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
