
Wśród wycofanych rzeczy jest m.in. żywność, ale także przedmioty codziennego użytku.
![[sc]Wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii masła[/sc]...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/9e/83/5f9c0788359c2_o_xlarge.jpg)
[sc]Wykrycie bakterii Salmonella w jednej partii masła[/sc]
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek masła określonego poniżej.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Masło Extra Lumiko, 200 g
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06
Producent: Lumiko Sp. z o.o., ul. Międzyrzecka 81, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06111601 WE
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
![[sc]Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d8/54/5f9c0786a4320_o_xlarge.jpg)
[sc]Wykrycie Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym[/sc]
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Sokołów Tatar wołowy”, 200 g.
Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: „Tatar wołowy”, 200 g
Numer partii: 02891 02892K
Termin przydatności do spożycia: 29.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE
Informacje od Producenta ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole
Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli.
Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
![[sc]Wycofanie z obrotu produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/94/7b/5f9c0784d4da7_o_xlarge.jpg)
[sc]Wycofanie z obrotu produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020[/sc]
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę PPH Temar Sp. z o.o. Sp.k. oraz Lidl Sp. z o.o. sp. k. wycofaniu z obrotu i od konsumentów produktu pn. „Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi” z terminem przydatności do spożycia 26.10.2020 ze względu na stwierdzoną w badaniach zleconych przez dystrybutora produktu obecność bakterii Listeria monocytogenes w tej partii produktu.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Zalecenia dla konsumentów:
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.