Gospodynie wiejskie z powiatu chrzanowskiego wypromowały swe wyroby, które cieszą podniebienia miejscowych od wielu pokoleń. Gdyby nie ich dbałość o kultywowanie starych przepisów, nikt nie pamiętałby już, jak smakują hulajdy (kluseczki ziemniaczane zalane mlekiem lub okraszone stopionym boczkiem, słoniną ze skwarkami), parzybroda (zupa kapuściana na przysmażanym boczku z cebulką) i buchta, czyli ciasto drożdżowe.
Te trzy smakowite potrawy właśnie zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualnie w powiecie chrzanowskim zarejestrowane są cztery produkty, a w Małopolsce 164, łącznie w Polsce 1521.
Te trzy tradycyjne potrawy ziemi chrzanowskiej w ich oryginalnych wersjach oraz „wariacjach” na ich temat można spróbować m.in. w restauracji i hotelu Platan w Chrzanowie.
- To niezwykle ważne wyróżnienie, poświadczające wyjątkową jakość tych potraw, ich wyśmienity smak i wytwarzanie zgodne z tradycyjnymi metodami produkcji od co najmniej 25 lat oraz wspaniała promocja dla regionu - komentuje Jerzy Kasprzyk, szef chrzanowskiego LGD „Partnerstwo na Jurze”.