Przepisem na domowe pączki podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie. Prowadzą blog Kuchenne Wariacje. I chociaż od pewnego czasu pojawiają się tam wyłącznie dania bezglutenowe, nie brakuje też przepisów tradycyjnych.
Składniki na około 12 pączków
- 350 g mąki
- 35 g drożdży
- 50 g cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 4 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- konfitura z róży
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN
