https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pączki przepis. Klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży [PRZEPIS]

Magdalena i Stanisław Romkowie
Przepis na klasyczne domowe pączki z konfiturą z róży

Przepisem na domowe pączki podzielili się Magdalena i Stanisław Romkowie. Prowadzą blog Kuchenne Wariacje. I chociaż od pewnego czasu pojawiają się tam wyłącznie dania bezglutenowe, nie brakuje też przepisów tradycyjnych.

Składniki na około 12 pączków

  • 350 g mąki
  • 35 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • konfitura z róży
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wykonanie
Do szklanki wsypać pokruszone drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Do tego dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Rozpuścić masło.
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól. W mące zrobić dołek i dodać naszą mieszankę z drożdżami i lekko zarobić. Następnie dodać żółtka z cukrem i znowu wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykryć ściereczką.
Gotowe ciasto lekko rozwałkować i wyciąć szklanką kółeczka. Wrzucić na rozgrzany olej. Pączki smażyć na rumiano z obu stron.
Gdy pączki lekko ostygną, nadziać je konfiturą z róży i posypać cukrem pudrem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska