Papryka faszerowana kurczakiem - przepis Koła Gospodyń Wiejskich. Panie ze Stowarzyszenia KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) zdrowe, tradycyjne potrawy przyrządzają z darów natury, jakie przynosi lato w ogrodach i sadach. Śliwy, grusze, morele, brzoskwinie, pomidory, kapusta, cukinie, kabaczki, papryka we wszystkich kolorach dają możliwość przygotowania potraw zarówno smacznych jak i cieszących oko. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw według sprawdzonych przepisów.
Składniki
- 4 papryki
- 300 g piersi z kurczaka
- 10 dag startej mozzarelli
- 100 g żółtego sera
- 250 g pomidorów
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki kukurydzy
- olej do smażenia
Wykonanie
Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Mięso oprószyć solą i krótko obsmażyć na patelni, aby tylko zmieniło kolor. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę, 4 plasterki zostawić na wierzch. Pomidory i ser żółty również pokroić w kostkę. Jeśli przeszkadzają nam skórki z pomidorów, można je przed pokrojeniem sparzyć i obrać. Usmażonego kurczaka i pokrojone składniki przełożyć do miski i wymieszać, lekko posolić do smaku. Gotowy farsz odstawić.
Papryki przekroić wzdłuż, wydrążyć nasiona. Połówki papryki nadziać przygotowanym farszem. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w paski mozzarellę, którą wcześniej odłożyliśmy. Nadziane papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać szklanką wody lub bulionu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut.
