Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet bez mięsa. Aromatyczny pasztet z pieczonych warzyw i ryżu [PRZEPIS]

mad
Pasztet bez mięsa? Warto spróbować! Zobaczcie przepis.
Pasztet bez mięsa? Warto spróbować! Zobaczcie przepis. Fot. materiały prasowe
Pasztet bez mięsa – przepis. Pieczone, zimowe warzywa wraz z ryżem parboiled w formie pasztetu to pyszna propozycja na bezmięsny dodatek do kanapek. Udekorowany pestkami dyni lub kolendrą wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej!

Aromatyczny pasztet z pieczonych warzyw i ryżu

Składniki:

  • 2 saszetki ryżu parboiled (np. Britta)
  • 4 marchewki
  • 4 pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz
  • 50 ml oleju rzepakowego

Wykonanie:
Ryz ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Warzywa i czosnek obrać, natrzeć olejem i solą. Zapiekać w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie (40-60 minut).
Upieczone warzywa i połowę ryżu zmielić w maszynce do mięsa. Dodać pozostały ryż, olej i przyprawy. Całość zapiekać około 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz też:

Polecamy przepis szefa kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska