Agnieszka Delkowska z Kościeliska z pasją zagłębia tajniki gotowania i pieczenia. Jest autorką bloga Lady Kitchen.
Składniki
- 0,7 kg suchej fasoli „Piękny Jaś”
- szklanka suchej kaszy jaglanej
- duża cebula biała
- cebula czerwona
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oleju - słonecznikowy lub rzepakowy
- 3/4 szklanki płatków drożdżowych
Wykonanie
Przygotowywanie pasztetu należy zacząć dzień wcześniej. Fasolę namoczyć w dużej ilości zimnej wody na co najmniej 12 godzin. Rano wodę odlać, zalać fasolę świeżą wodą i gotować do miękkości. Fasolę ugotować na bardzo miękko, odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Kaszę jaglaną ugotować w proporcji 1:2, czyli na jedną szklankę kaszy, dać dwie szklanki wody.
Ja kaszę wsypuję do garnka z grubym dnem i prażę na mocnym ogniu. Prażę do momentu aż ziarenka kaszy zmienią kolor i zaczną pachnieć karmelem. Wtedy dopiero zalewam zimną wodą i gotuję. Zostawiam do ostygnięcia.
Obie cebule drobno posiekać i usmażyć na odrobinie oleju na złoty kolor. Do dużej miski wrzucić fasolę i kaszę oraz wlać olej. Zblendować na gładką masę. Jak będzie za sucho, można dodać po odrobinie oleju. Masa ma być zwarta, a nie lejąca.
Do masy dodać cebulę, wyciśnięty czosnek oraz płatki drożdżowe, wymieszać szpatułką. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zostawić na 20 minut, żeby płatki drożdżowe napęczniały i zespoliły pasztet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki i dokładnie rozprowadzić.
Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45 minut. Wierzch popęka i zarumieni się. Na wierzchu można ułożyć paski papryki lub pomidorki koktajlowe. Pasztet po wyjęciu zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?
Źródło: Dzień Dobry TVN