https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pikantna fasolka po bretońsku z karkówką i kminkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na fasolkę po bretońsku z mięsem na ostro.

Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna Kuchnia Kasi, poleca fasolkę po bretońsku.

Składniki

  • 40 dag fasoli "Jaś"
  • 1/2 kg karkówki bez kości
  • 1 litr wody
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżki kminku
  • 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Fasolę oraz mięso przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotować na małym ogniu około godziny.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać do fasoli. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać z powrotem do fasoli. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Warzywa dodać do fasoli. Gotować około 15 minut.

Z mąki i masła przygotować zasmażkę. Zasmażkę oraz koncentrat pomidorowy dodać do fasoli. Gotować 5 minut. Fasolę doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz pieprzem cayenne.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska