Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlepsze przepisy naszych Czytelników
Placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym Koła Gospodyń Wiejskich w Śnietnicy
Składniki
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć, dodać, jajka wymieszać. Doprawić do smaku. Usmażyć placki na patelni.
Składniki na gulasz
1 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, magii
2 łyżki mąki
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę, wysmażyć na złoty kolor, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości. Cebule zeszklić, dodać do gulaszu i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec do gulaszu wlać mąkę wymieszaną z małą ilością wody. Doprawić solą, pieprzem i magii.
Usmażone placki polać gulaszem. Udekorować pomarańczą, cebulą, pomidorem, itp. Podawać z surówkami np. z czerwonej kapusty z jabłkiem lub marchewki.
CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków