Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Placki ziemniaczane – przepis na to, jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika, z cukinią lub z sosem?

Joanna Zajchowska
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Wikicommons
Przepis na placki ziemniaczane? Jest ich naprawdę wiele! Zastanawiacie się, jak zrobić placki ziemniaczane Magdy Gessler? Jak zrobić placki ziemniaczane z piekarnika, z cukinią lub z sosem? W tym tekście znajdziecie odpowiedź na to i na wiele innych pytań. Podpowiemy, z czym najlepiej zrobić placki ziemniaczane. Jaką mąkę dodać do idealnych placków ziemniaczanych? Jak sprawić, by placki ziemniaczane były idealnie chrupiące? Przeczytajcie!

Placki ziemniaczane to potrawa tradycyjna, element polskiej kuchni od lat. Jest to danie proste, ale jednocześnie smaczne i sycące. Placki mogą stanowić podstawę obiadu z dodatkiem gulaszu, a nawet elegancką przekąskę.

Placki ziemniaczane pochodzą z terenów zamieszkałych przez górali z terenów Beskidów. Popularne są szczególnie w regionach Beskidu Żywieckiego i Podhala. Tam pieczone są na blasze pieca kuchennego bądź na specjalnej, ułożonej na kuchence gazowej (lub elektrycznej).

Każdy ma swój ulubiony przepis na placki ziemniaczane. Są zwolennicy tych chrupiących, inni wolą placki delikatne i puszyste. Zdradzimy Wam, jak zrobić najlepsze!

Sekret idealnych placków ziemniaczanych

Pamiętajmy, aby do placków ziemniaczanych używać zawsze mąki pszennej. Ważne, by placki po smażeniu dobrze odcisnąć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczników papierowych.

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler [PRZEPIS]

Zastanawialiście się, jak zrobić idealne placki ziemniaczane według przepisu Magdy Gessler? Wychodzimy Wam na przeciw. Magda Gessler znana jest z dobierania perfekcyjnych proporcji składników i doskonałego smaku. Placki ziemniaczane jej pomysłu mogą być najlepszymi, jakie jedliście.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie),
  • 2 jajka,
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Jak przygotować placki ziemniaczane wg Magdy Gessler?

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą. Gotową masę wylewamy na sitko i odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka z mąką. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodajemy do masy wraz z 1 łyżką śmietany, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy z gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Placki możemy smażyć na oleju lub na smalcu. Śmietana w masie zapobiegnie jej ciemnieniu. Zamiast śmietany możemy użyć także gęstego jogurtu. Kształt i grubość placków zależna jest od sposobu nałożenia masy oraz naszych upodobań.

Chrupiące placki ziemniaczane [PRZEPIS]

Chrupiące placki ziemniaczane mają tzw. "koronkę", czyli chrupkie brzegi. Jaki jest ich sekret?

Składniki:

  • 5 ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1 mała cebula,
  • gałka muszkatołowa (szczypta),
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Klucz tkwi w ścieraniu ziemniaków na zmianę na większych i średnich oczkach. Dodajemy jajko i łyżkę mąki. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie mieszamy. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Trzymamy aż przypieką się na złoto.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Fot. Polskapresse

Placki ziemniaczane z piekarnika [PRZEPIS]

Placki ziemniaczane z piekarnika są zdrowsze od tych smażonych na patelni. Jak je zrobić? Prezentujemy najlepszy przepis.

Składniki:

  • ziemniaki – 500 g,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 jajko,
  • natka pietruszki,
  • tymianek,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:

Ziemniaki oraz marchew obieramy i ścieramy na tarce. Do masy dodajemy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i jajko. Następnie doprawiamy tymiankiem i posiekaną natką pietruszki. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Wlewamy odrobinę oleju i ponownie mieszamy.

Placki ziemniaczane z cukinii [PRZEPIS]

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Youtube

Z czym najlepiej jeść placki z cukinii? Te placki smakują obłędnie z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego.

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki,
  • 1 młoda cukinia ze skórką,
  • 1 cebula,
  • 1-2 łyżki koperku lub pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach, delikatnie solimy. Całość zostawiamy na na sitku, a następnie delikatnie odciskamy. Połowę ziemniaków ścieramy drobno, resztę na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy do smaku i smażymy placuszki na rozgrzanym oleju.

Placki ziemniaczane z Thermomixa [PRZEPIS]

Placki ziemniaczane nigdy nie były tak proste! Posiadacze Thermomixa zdają sobie z tego sprawę. Dzięki temu urządzeniu możemy zapomnieć o ścieraniu ziemniaków na tarce raz na zawsze.

Składniki:

  • 1000 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki,
  • 150 g cebuli, pokrojonej na ćwiartki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,25 łyżeczki pieprzu,
  • 20 g mąki ziemniaczanej,
  • 20 g płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na placki z wyjątkiem oleju, rozdrabniamy 10-15 s/obr. 5. Rozgrzewamy olej i nakładamy po dwie kopiate łyżki masy. Placki smażymy z obu stron tak, by nabrały złocistobrązowego koloru i były chrupiące.

Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Youtube

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym [PRZEPIS]

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kg,
  • 2 jajka,
  • czosnek,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz mielony do smaku,
  • mąka pszenna - 3 łyżki,
  • gałka muszkatołowa szczypta,
  • olej do smażenia.

Sos:

  • pieczarki 500 g,
  • śmietana 30% 150 ml,
  • sól do smaku,
  • pieprz biały do smaku,
  • masło - 1 łyżka,
  • olej - 1 łyżka,
  • mąka - 1/2 łyżki,
  • natka pietruszki - 1/2 pęczka,
  • 1 cebula.
Wszyscy kochamy placki ziemniaczane! Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy na pyszne placki.

Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlep...

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach razem z cebulą. Nadmiar soku odciskamy. Dodajemy mąkę, jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę czosnek. Placki smażymy na oleju z obu stron do zarumienienia. Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w drobną kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, gdy już się zarumieni, dodajemy pieczarki i smażymy na dużym ogniu do odparowania wody. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. W niewielkiej ilości wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do pieczarek i - ciągle mieszając - doprowadzamy do zgęstnienia sosu.

Z czym najlepiej zrobić placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane zazwyczaj jemy ze śmietaną lub mięsnym sosem. Jednak rozwiązań jest o wiele więcej! Jako dodatek do placków ziemniaczanych polecamy twaróg, dżem, a także świeże owoce. Jeśli wolimy placki z bardziej słonymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tutaj sos pomidorowy.

Ile kalorii mają placki ziemniaczane?

To pytanie zadajemy sobie wszyscy, dlatego już śpieszymy z odpowiedzią. 100 gram placków ziemniaczanych to 268,4 kcal. Aby spalić te kalorie wystarczy około 10 minut szybkiej jazdy na rowerze.

Wszystko jednak zależy od tego, ile i jakich składników użyje się do sporządzenia potrawy. Ci, którzy myślą jednak o diecie i skrupulatnie liczą kalorie - mogą wybrać bardziej dietetyczną wersję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska