Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Płatki jaglane z rodzynkami i orzechami

Koło Gospodyń Wiejskich w Konaszówce
Płatki jaglane z rodzynkami i orzechami.

Panie ze Stowarzyszenia KGW w Konaszówce (gmina Książ Wielki) przedstawiają propozycje dania na drugie śniadanie, które można przygotować w domu przed wyjściem. Ta potrawa jest sycąca, ale nie wyłamuje się z ram diety i jest zdrowa. O tej porze dnia ważne jest spożywanie węglowodanów, które ułatwią nam koncentrację i dodadzą energii na resztę dnia. Jednak tylko tych dobrych. Co istotne, wykorzystywane składniki nie są zbyt kosztowne.

Składniki

  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki orzechów
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Wykonanie
Pół szklanki płatków jaglanych zalać szklanką mleka. Lekko posolić i posłodzić. Gotować około 3 minut ciągle mieszając. Wymieszać z garścią suszonych rodzynek. Gotowe danie włożyć do pojemnika i zabrać do pracy. Dodatkowo dodać kilka orzechów włoskich i owoce sezonowe, np. maliny.

Surowa marchewka i świeży ogórek dopełnią pojemniczek. Zawartość pojemniczka jest sycąca, bardzo zdrowa i pozytywnie oddziałuje na przemianę materii, pomagając uniknąć zaparć.
Smacznego!

Zobacz też: Które jabłka nadają się na konfiturę, które do ciasta, a które najlepiej smakują na surowo?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska