Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podatek od mięsa ma ograniczyć negatywny wpływ branży na środowisko, ale podnieść ceny

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
– Polacy chcą wspierać mniejsze gospodarstwa na 350 kurczaków czy 100 świń, rolnictwo zmierza jednak w odwrotnym kierunku i gospodarstwa zastępowane są ogromnymi fermami przemysłowymi, na których żyją setki tysięcy, a nawet miliony zwierząt w skali roku – dodaje Ilona Rabizo.
– Polacy chcą wspierać mniejsze gospodarstwa na 350 kurczaków czy 100 świń, rolnictwo zmierza jednak w odwrotnym kierunku i gospodarstwa zastępowane są ogromnymi fermami przemysłowymi, na których żyją setki tysięcy, a nawet miliony zwierząt w skali roku – dodaje Ilona Rabizo. pixabay
W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim zaplanowano debatę na temat branży mięsnej, jej negatywnego wpływu na środowisko i zmiany klimatyczne, który wskazują obrońcy przyrody. Przedstawiają kolejny raport i pomysł wprowadzenia podatku od mięsa we wszystkich krajach Unii.

W Polsce, według najnowszych dostępnych danych, jakie zebrał przez Główny Urząd Statystyczny na początku grudnia 2019 roku, hoduje się 6 260,9 tysięcy sztuk bydła i 11 215,5 tysięcy sztuk świń. Otwarte Klatki informując o zbliżającej się dabecie przekazują, że "hodowla przemysłowa zwierząt wpływa na środowisko nie tylko globalnie, ale też lokalnie. W Polsce każdego roku mieszkańcy protestują przeciwko budowie lub rozbudowie ferm, od 2012 protestowało ponad 500 wsi".

Mięso powinno być droższe, uważają obrońcy przyrody

Organizacje ekologiczne, walczące o ochronę przyrody i prawa zwierząt chcą doprowadzić do ograniczenia produkcji. Postulat wprowadzenia podatku od mięsa przełoży się na ceny, a te, skoro urosną, mogą ograniczyć popyt na takie produkty.

Koalicja organizacji pozarządowych True Animal Protein Price (TAPP ) przygotowała raport, w którym "przeanalizowany został ślad środowiskowy branży mięsnej, biorąc pod uwagę emisję gazów cieplarnianych, zużycie lądu, bioróżnorodność oraz choroby wśród zwierząt hodowlanych".

- Produkcja mięsa niesie za sobą całą masę kosztów ukrytych – mówi Ilona Rabizo z Koalicji Społecznej Stop Fermom Przemysłowym – Mieszkańcy żyjący w sąsiedztwie ferm cierpią z powodu uciążliwych odorów, zanieczyszczenia środowiska, a ich działki i domy drastycznie tracą na wartości. Fermy stwarzają także duże zagrożenie epidemiologiczne – dodaje Rabizo.

Wołowina i wieprzowina towarem luksusowym, ceny w górę

W informacji przekazanej mediom padają konkretne kwoty, o jakie miałyby zostać podniesione ceny mięsa. TAPP zakłada podniesienie cen mięsa do 2030 roku:

  • wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów (2 zł) za 100 g,
  • wieprzowiny o 36 eurocentów (1,5 zł) za 100 g
  • kurczaka o 17 eurocentów (73 gr) na 100 g.

Spójrzmy na półki sklepowe i to, ile trzeba byłoby doliczyć, jeśli taki podatek od mięsa zacząłby według powyższych stawek obowiązywać. Jeśli w osiedlowym sklepie mięsnym kilogram schabowego bez kości kosztuje 18 zł, to cena wieprzowiny wzrosłaby o 15, czyli do zapłaty 33 zł za kg.

Polędwiczki z kurczaka kosztują obecnie np. 15 zł/kg, a podatek dodałby jeszcze 7,30 zł, co dałoby 22,30 zł/kg. Inny przykład, tym razem dotyczący wołowiny - goleń wołowa bez kości 26 zł/kg (promocja w markecie) + podatek 20 zł, w efekcie 46 zł. To oczywiście tylko przykłady.

Droższe mięso, ale mniej CO2

Dalej czytamy o kolejnych wyliczeniach, mianowicie dotyczących efektów, jakie miałyby przynieść wyższe ceny mięsa. "Nowe ceny mogą skutkować w redukcji emisji CO2 nawet o 120 milionów ton w samej Europie, a spożycie mięsa z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny zmniejszyłoby się odpowiednio o 30%, 57% i 67%".

W komunikacie jest także przypomnienie, że Polska jest największym producentem drobiu w Europie, a ponad połowa produkcji przeznaczone jest na eksport. "Hodowla przemysłowa jest dla inwestorów opłacalna, jednak ukryte koszty – zanieczyszczenia, odory, hałas – ponoszą mieszkańcy polskich wsi".

Debata dotycząca wprowadzenia podatku od mięsa odbędzie się w Parlamencie Europejskim 5 lutego 2020. Raport: Rozwój przemysłowej hodowli drobiu a koszty eksternalizowane

Źródło: informacja prasowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Podatek od mięsa ma ograniczyć negatywny wpływ branży na środowisko, ale podnieść ceny - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska