Ceny żywności były w czerwcu wyższe o 0,2 % (porównanie z majem). Za co płaciliśmy więcej? Jakie produkty potaniały?
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!
Według Głównego Urzędu Statystycznego, najbardziej podrożały owoce - o 2,3 %. Konsumenci więcej płacili za cukier (o 0,7%) oraz mięso (przeciętnie o 0,6%).
Podrożały również czerwcowe ceny ryb i owoców morza (o 0,3%), pieczywa oraz tłuszczów roślinne (po 0,1%). Jeśli chodzi o tłuszcze zwierzęce, ceny utrzymały się na poziomie poprzedniego miesiąca.
Spadki? Obniżyły się ceny warzyw (o 0,8%), czekolady, mąki i ryżu (po 0,4%). Jak informuje GUS, konsumenci płacili mniej za makarony i produkty makaronowe (o 0,2%). Średnio o 0,1 % spadły również ceny artykułów w grupie mleko, sery, jaja (w skali miesiąca).
Czerwcowe ceny w skali miesiąca:
mleko - spadek 0,6 %
jogurty, śmietana, napoje i desery mleczne – spadki o 0,1%