Zmienia się tendencja w uprawie, a to ze względu na potrzeby piwowarów, mianowicie rośnie zainteresowanie chmielem aromatycznym. W 2010 roku produkowano do 333 ton, w 2013 - 793 t, a w 2015 - 826 t. Ubiegłoroczne zbiory chmielu aromatycznego stanowiły nieco ponad 1/3 krajowych zbiorów (37%) i były najwyższe od 6 lat.
- Kierunek rozwoju branży browarniczej wyznaczają obecnie gusta konsumentów. Piwowarzy nieustannie trzymają rękę na pulsie – śledzą wybory piwoszy, by „skroić” swoją ofertę na miarę ich oczekiwań - mówi mówi Danuta Gut, Dyrektor Biura Zarządu Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie.
- Zainteresowanie piwami specjalnymi – rzemieślniczymi, regionalnymi, smakowymi, to trend, który przekłada się na decyzje browarników w kwestii wyboru surowców. Branża coraz chętniej sięga po surowce wytwarzane lokalnie, nawiązując współpracę z regionalnymi producentami chmielu, zbóż i innych składników potrzebnych do warzenia piwa. Mamy nadzieję, że na tej współpracy zyskają nie tylko konsumenci, ale przede wszystkim polskie rolnictwo – dodaje Gut.
Z szacunków zawartych w raporcie The Brewers of Europe wynika, że dzięki branży piwowarskiej - a dokładnie 2 składnikom piwa, takim jak chmiel i słód - w sektorze rolnym w Polsce zatrudnienie znajduje ok. 40 tys. osób.
Źródło: informacja prasowa