Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na halloween: Domowa pizza z duszkami [PRZEPIS]

mad
Pizza na halloween z serowymi duszkami.
Pizza na halloween z serowymi duszkami. materiały prasowe
Przepis na domową pizzę.

Dawniej znane jedynie z amerykańskich filmów, a dziś obecne nawet w naszej rodzimej kulturze Halloween to przede wszystkim okazja do przyjęć z przymrużeniem oka. Nieodłącznym atrybutem zainspirowanych scenerią rodem z horroru maskarad jest bufet z „koszmarnym” menu. Wygląd w żadnym wypadku nie determinuje smaku przygotowywanych potraw, ponieważ halloweenowe specjały w niczym nie ustępują żadnej innej świątecznej uczcie. Imprezowym hitem stanie się pizza z duszkami serowymi, uzupełniona kultowym amerykańskim dodatkiem – pikantną kiełbasą pepperoni oraz prawdziwie jesiennym dodatkiem pod postacią utartej dyni. Prosta, szybka i strasznie pyszna!

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 0,6 l letniej wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli


Składniki na sos pomidorowy

  • 300 g pomidorów krojonych pelati
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki do pizzy

  • 300 g utartego sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki oraz kilka plastrów
  • 5 plastrów kiełbasy pepperoni
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 0,5 kg miąższu dyni


Wykonanie

Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 minut.
Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek.
Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać całość startym serem żółtym i dodatkowo sam środek wiórkami utartej na grubych oczkach dyni. Na wierzch ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki plasterki kiełbasy pepperoni. Następnie z plastrów sera żółtego wyciąć foremką do ciastek duszki. Część oliwek przekroić na pół, a część w mniejsze kawałki i udekorować nimi pizzę na wzór małych pajączków.
Pizzę piec w maksymalnej temperaturze piekarnika (najlepiej 300 stopni) do zarumieniania się ciasta.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska