Dziki ryż - przepis. Ryż dziki charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań.
Składniki na kotleciki:
- 2 saszetki dzikiego ryżu (np. Britta)
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 3 duże łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz
Składniki na chutney:
- 250 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- 700 g pomidorów pokrojonych w kostkę
- 100 g cukru
- 50 g octu z czerwonego wina
- chili w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.
Zobacz też:

Wideo