Pomysł na naleśniki. TOP 12 przepisów na naleśniki naszych Czytelników. Na słono i na słodko [PRZEPISY]
Naleśniki ze brzoskwiniami zapiekane z bezą Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki na ciasto naleśnikowe
200 g maki pszennej
3 jajka
500 ml mleka
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na nadzienie
1/2 kg brzoskwiń
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody
2 łyżki masła
Składniki na bezę
3 białka
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny
4 łyżki cukru
Wykonanie
Cisto naleśnikowe: wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, aż masa będzie gładka. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
Brzoskwinie umyć, osuszyć, przekroić na ćwiartki i wypestkować. Włożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy, wlać wodę. Zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować jeszcze przez około 3 minuty, aż brzoskwinie puszczą sok i zmiękną. Odcedzić na sicie. Pozostały sok brzoskwiniowy zredukować, gotując go przez około 5 minut, lub do czasu aż będzie odpowiednio gęsty. Brzoskwiniami przełożyć naleśniki, złożyć je w trójkąty i ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Beza: białka ubić z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Ubijać jeszcze, aż piana będzie lśniąca. Nałożyć bezę na naleśniki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 12-15 minut, aż beza będzie lekko zrumieniona.