https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: Gotowane pulpety mięsne z warzywami bez jajka i bez bułki tartej [PRZEPIS]

mad
Pomysł na obiad: aromatyczne pulpety.
Pomysł na obiad: aromatyczne pulpety. materiały prasowe
Przepis na pulpety mięsne z warzywami.

Pulpeciki gotowane to lekka propozycja mięsna, którą można przyrządzić dzieląc na większe porcje lub malutkie mięsne kuleczki na jeden kęs. Przepis jest prosty, nie wymaga skomplikowanych składników, a pulpeciki wychodzą sprężyste aromatyczne i pełne smaku. W przepisie nie ma soli, jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką warzywną, w której składzie znajduje się tylko pełnoziarnisty ryż, kukurydza oraz dynia. Kaszka jest wartościowa odżywczo, a także doskonale wypełnia i skleja mięso.
Mięso połączone z warzywami, odrobinką czosnku i majerankiem, ładnie pachnie już podczas gotowania, po przyrządzeniu jest aromatyczne, miękkie i smakuje dzieciom. Pulpeciki świetnie pasują do ziemniaków, ryżu, warzyw a nawet do makaronu. Idealne dla dzieci już po 12 miesiącu życia, lub dorosłych na lekkiej diecie eliminującej dania smażone.

Składniki

  • 250 g mięsa mielonego
  • 1/3 małej marchewki
  • 1/3 małej pietruszki
  • natka pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • majeranek
  • 2-3 łyżki pełnoziarnistej kaszki warzywnej z dynią, ryżem i kukurydzą Holle
  • sól - opcjonalnie

Wykonanie
Posiekać natkę, warzywa pokroić w maluteńką kosteczkę i wraz z mięskiem włożyć do miseczki, czosnek wycisnąć przez praskę i także dodać do miseczki. Całość dopełnić 3 łyżkami pełnoziarnistej warzywnej kaszki, oprószyć majerankiem i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Zagotować wodę w garnuszku i formować z mięsa kuleczki wkładając do gotującej się wody. Pulpety gotować około 15-20 minut.
Porada: Z takiej ilości składników wychodzi ok 7-8 pulpetów. W zależności od apetytu dziecka, należy ugotować tyle ile zje na raz. Pozostałe pulpeciki można zamrozić na surowo w folii delikatnie je od siebie separując, aby się nie skleiły.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

b
bozenaK
Fajny przepis, podoba mi się. Świetnie, że bez bułki tartej! Bardzo lubię takie pulpeciki, moje dzieci też. Dawno ich nie robiłam, spróboję tych czy napewno są takie pyszne. :P Mięso kupię od dobrowolskich, sprawdziłam ich składy i są bardzo dobre. Są dobrej jakości.
m
marunia
Hahah moją ulubioną potrawą od czasów studenckich są tosty i tylko opiekacze zmieniam, bo przestają mi służyć. Teraz sobie kupiłem nowiuteński z wassermana i będę testował. Proste i szybkie danie, wiadomo, że nie powinno się jeść codziennie ale są pyszne.
J
Jarek
ja tam wolę zjeść gotowe danie od Frykas Kościan Polski smak ;)
Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska