Klopsiki po marokańsku z kaszą kuskus [PRZEPIS]
Składniki:
- 500 g wołowiny mielonej
- 150 g kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
- 2 cebule pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 500 ml przecieru pomidorowego
- szklanka wody
Wykonanie:
W misce mieszamy wołowinę, połowę cebuli, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę, kolendrę i przyprawy. Formujemy klopsiki wielkości piłki golfowej.
Smażymy klopsy na rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Dodajemy cebulę, smażymy jeszcze minutę i dodajemy przecier z wodą. Przykrywamy i gotujemy przez 20 minut, w połowie gotowania przekładamy klopsiki na drugą stronę.
Kuskus mieszamy w misce. Doprawiamy solą, mieszamy, zalewamy wrzątkiem tak aby woda była centymetr ponad kaszą. Miskę zawijamy folią spożywczą i pozostawiamy na 5-7 minut.
Klopsy podajemy z ciepłym kuskusem.

Wideo