Ziemniak. Niewątpliwie król polskich stołów. Trudno znaleźć kogoś, kto chociaż raz nie spróbował tego bulwiastego warzywa. Pomysł na prosty i szybki obiad to kotlety z ziemniaków. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Składniki na 10 kotlecików:
- 6 średnich ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej
Wykonanie
Ziemniaki ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Cebulkę drobno posiekać, zarumienić na maśle, dodać przestudzoną do ziemniaków. Dodać również jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Warto odsączać je na ręczniku papierowym, gdyż mocno chłoną tłuszcz.
Będą pyszne z sosem pieczarkowym lub solo z surówką z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.
Przepis Iwony Borowiec
