Krystyna Solarz z Krakowa gotuje od zawsze. Na jesienne dni poleca ostry gulasz z kurczaka.
Składniki
- duża podwójna pierś z kurczaka
- duży por
- 1/2 szklanki ugotowanego groszku zielonego
- 1/2 l śmietany 18 proc.
- 2 płaskie łyżki mieszanki curry
- łyżka posiekanych listków kolendry
- oliwa do smażenia
Wykonanie
Pierś umyć, pokroić w kostkę. Oczyszczonego i opłukanego pora pokroić w cienkie paseczki i szybko przysmażyć na oliwie. Gdy por się lekko zeszkli, dodać kurczaka i wymieszać. Obsmażyć na złocisty kolor. Następnie wlać na mięso śmietanę, wsypać curry, dodać groszek i delikatnie mieszając podgrzać potrawę jeszcze około 2-3 minut.
Przed podaniem każdą porcję posypać dość grubo posiekaną kolendrą.
Zobacz też: Maciej Szaciłło i placki z różnych stron świata
Źródło: Dzień Dobry TVN