https://gazetakrakowska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Pomysł na obiad. Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem [PRZEPIS]

mad
Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem.
Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem. Fot. Katarzyna Jaworek
Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem to doskonała propozycja na obiad lub ciepłą kolację dla całej rodziny. Potrawa z całą pewnością pozytywnie zaskoczy niejedne kubki smakowe. 

Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem to propozycja naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”. Zobaczcie przepis!

Składniki:

  • 2 płaty ryby miruny lub dorsza (ryby świeżej lub mrożonej)
  • ½ brokuła
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g sera żółtego
  • kilka gałązek zielonego koperku
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Rybę pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Mirunę obtoczyć w mące. Na maśle podsmażać rybę po 2 minuty z każdej strony.

Brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki i ugnieść widelcem.
Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażać przez około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać nożem.
Kawałki ryby ułożyć w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby rozsmarować pastę z brokuła. Następnie nałożyć porcję pieczarek i cebuli. Oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać koperkiem oraz żółtym serem. Rybę zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Iga

Bardzo lubię, często robie w piątki. Zazwyczaj jem polane pikantnym keczupem włocławek

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska