Ryba zapiekana z brokułem, pieczarkami i serem to propozycja naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek, autorki bloga „W tradycyjnej kuchni Kasi”. Zobaczcie przepis!
Składniki:
- 2 płaty ryby miruny lub dorsza (ryby świeżej lub mrożonej)
- ½ brokuła
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g sera żółtego
- kilka gałązek zielonego koperku
- 2 łyżki masła
- mąka
- oliwa
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Rybę pokroić na kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Mirunę obtoczyć w mące. Na maśle podsmażać rybę po 2 minuty z każdej strony.
Brokuła ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła podzielić na różyczki i ugnieść widelcem.
Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażać przez około 10 minut na oliwie. Oprószyć solą i pieprzem. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek drobno posiekać nożem.
Kawałki ryby ułożyć w szerokim naczyniu żaroodpornym. Na każdym kawałku ryby rozsmarować pastę z brokuła. Następnie nałożyć porcję pieczarek i cebuli. Oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać koperkiem oraz żółtym serem. Rybę zapiekać około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
