Któż z nas nie jadł makaronu spaghetti?Te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. A gdyby tak podać spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym? Zobaczcie przepis!
Spaghetti z pulpecikami z kaszy jaglanej w sosie pomidorowo-paprykowym [PRZEPIS]

Składniki dla 2 osób
Pulpeciki:
- kasza jaglana – 0,5 szklanki
- cebula – 1 sztuka
- marchew – 1 sztuka
- mąka z ciecierzycy – 3 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
Sos pomidorowo-paprykowy:
- passata pomidorowa – 250 g
- pomidor – 1 sztuka
- czerwona papryka – sztuka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- sól, pieprz, papryka słodka, chili, cukier – do smaku
Dodatkowo:
- makaron spaghetti
- olej do smażenia
- świeża zielenina
Wykonanie
Sos:
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, przesmażamy, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora praz paprykę. Zalewamy passatą pomidorową i na wolnym ogniu gotujemy aż warzywa się rozpadną.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką oraz chili i szczyptą cukru.
Pulpeciki jaglane:
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance lekko osolonej wody, studzimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek – przesmażamy, a następnie wrzucamy startą na dużych oczkach marchew.
Przesmażone warzywa wrzucamy do ugotowanej kaszy, dodajemy mąkę z ciecierzycy oraz odrobinę soli i pieprzu.
Wyrabiamy formując niewielkie klopsiki, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem.
Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na ok. 35 minut. Podajemy gorące z ugotowanym makaronem i posiekaną zieleniną.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”
