https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem [PRZEPIS]

mad
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem.
Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem. Fot. Katarzyna Skuta
Prawdziwa włoska carbonara wymaga składników, których nie kupimy w pierwszym lepszym sklepie. Włosi do carbonary używają sera pecorino i parmigiano, pancetty lub guanciale. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować spaghetti a la cabronara. Zobaczcie przepis!

Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem to wariacja na temat włoskiego dania. Przepisem podzieliła się Katarzyna Skuta z Krakowa.

Składniki

  • 15 dag wędzonego boczku
  • 10-15 dag pieczarek
  • mała śmietana 30-proc.
  • żółtko
  • sól, pieprz
  • makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
  • tarty parmezan

Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

O
Ola
Takie obiadki są pycha, często robią, a do popicia kompocik albo porzeczkowe caprio ;-)
J
Jan

pycha, ale makaron to tylko lubella, nie ma lepszego ;-)

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska