Spaghetti a la carbonara z boczkiem, pieczarkami i tartym parmezanem to wariacja na temat włoskiego dania. Przepisem podzieliła się Katarzyna Skuta z Krakowa.
Składniki
- 15 dag wędzonego boczku
- 10-15 dag pieczarek
- mała śmietana 30-proc.
- żółtko
- sól, pieprz
- makaron spaghetti (ok. pół opakowania)
- tarty parmezan
Wykonanie
Nastawić wodę na makaron i ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Boczek pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu). Gdy już się podsmaży, dodać drobno pokrojone pieczarki.
Dodać sól i pieprz. Smażyć aż odparuje woda z grzybów. Na patelnię wlać śmietanę 30-proc., mocno podgrzać. Rozbełtać żółtko w osobnym naczyniu. Zmniejszyć ogień pod patelnią i powoli lać żółtko intensywnie mieszając.
Polać sosem makaron, posypać serem. Podawać od razu.

Wideo