Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Włoskie potrawy. Kluseczki z ricotty według Bartka Kieżuna [PRZEPIS]

mad
Kluseczki z ricotty według Bartka Kieżuna.
Kluseczki z ricotty według Bartka Kieżuna. materiały prasowe
Zobaczcie przepis z najnowszej książki Bartka Kieżuna „Italia do zjedzenia”.

Składniki
Porcja dla 3 osób

  • 250 g riccoty, najlepiej owczej
  • 220 g mąki pszennej
  • 1 jajko „zerówka”
  • Garść parmigiano reggiano
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Do podania

  • 2 łyżki masła
  • Bułka tarta
  • Szczypta cukru
  • Parmigiano reggiano


Wykonanie

W misce mieszamy wszystkie składniki. Zagniatamy miękkie, wilgotne ciasto. Formujemy wałek i tniemy na dwucentymetrowe
kawałki. Ndundari gotujemy w mocno osolonej wodzie, według Gennaro przez 2 minuty od wypłynięcia, ale gotowane dłużej są chyba lepsze. Najlepiej sprawdźcie sami, która wersja bardziej wam odpowiada.
Podajemy z bułką tartą przesmażoną na maśle z odrobiną cukru i posypane płatkami parmiggiano, ale można też w pomidorowym sosie.

„Italia do zjedzenia”. Nowe poszerzone wydanie. Bartek Kieżun. Wydawnictwo Buchmann.
„Italia do zjedzenia”. Nowe poszerzone wydanie. Bartek Kieżun. Wydawnictwo Buchmann.

Ten i inne przepisy znajdziecie w najnowszej książce Bartka Kieżuna „Italia do zjedzenia”. „Italia do zjedzenia” jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziecie historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii.
- Lubię jedzenie, podróżowanie i sztukę – gdybym miał wybrać, co jest na miejscu pierwszym, to bym poległ – dlatego najchętniej łączę te trzy przyjemności! Dlatego proponuję bardzo osobiste (inaczej nie umiem) połączenie książki kucharskiej i przewodnika po Italii, połączenie historii kuchni i historii sztuki ujętych w krótkie rozdziały, uzupełnione moimi zdjęciami z Włoch – mówi Bartek Kieżun.
Bartek Kieżun to dziennikarz kulinarny i bloger związany z magazynem Kukbuk. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Radiem Kraków i portalem Wirtualna Polska. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Absolwent krakowskiej Szkoły Sommelierów. Pierwszy polski zdobywca Barilla Cup. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.

„Italia do zjedzenia”. Nowe poszerzone wydanie. Bartek Kieżun. Wydawnictwo Buchmann.


Zobacz też:
Hazana. Kuchnia wegetariańska Żydów z całego świata

Zobacz też:
Justyna Czekaj-Grochowska: Ile domów we Włoszech, tyle różnych wersji makaronu

Zobacz też:
Kanapki we włoskim stylu

Zobacz też:
Makarony bez tajemnic! Spaghetti, parpadelle, gemelli czy cavatelli? Oto jest pytanie!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska