https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosta tarta z brokułami i sosem jajeczno-śmietanowym

Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Przepis na tartę z brokułami i sosem jajeczno-śmietanowym.

Stowarzyszenie ,,Koło Gospodyń w Białce” powstało w lutym 2011 roku, liczy 22 członkinie. Działa na terenie gminy Maków Podhalański. Panie polecają tartę z brokułami. Watro od czasu do czasu zjeść to warzywo. Brokuł jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za... przodka kalafiora. Największe uprawy w Europie znajdują się w Hiszpanii, we Włoszech, Francji i Polsce!

Składniki na spód tarty

  • 25 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.

Składniki na farsz

  • brokuły
  • 200-250 ml śmietany 18 proc.
  • 3 jajka
  • sól, pieprz

Wykonanie

Ciasto. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Farsz. Duży brokuł podzielić na cząstki i wrzucić na wrzątek na 2 minuty (można użyć mrożonego, lekko go rozmrażając, nie gotować).

Wyłożyć ciasto na formę do tarty, na ciasto ułożyć brokuły i na to wylać wymieszane jajka ze śmietaną ,przyprawione solą i pieprzem. Całość można posypać startym żółtym serem. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni, aż całość się zetnie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska