Pasty kanapkowe. Potrzebujesz kilku podstawowych składników i szczypty aromatycznych ziół: koperku, czosnku, bazylii, natkę pietruszki. Pomysłów na niebanalne smarowidła jest całe mnóstwo. Inspiracji poszukaj u eksperta programu „Kulinarnie Mocni”, szefa kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka.
Pasty kanapkowe: postaw na smak
Pasty kanapkowe i masła smakowe są doskonałą alternatywą dla popularnych kanapek z wędliną, serem czy dżemem. W zależności od dodanych składników stanowią cenne źródło tłuszczów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Pasty rybne, jajeczne, czy warzywne nabiorą wyjątkowego smaku, dzięki ziołom i przyprawom. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i od tego, co akurat mamy w lodówce.
Masło czosnkowe ze szpinakiem [PRZEPIS]
Składniki
- 200 g masła
- 70 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego
- pieprz czarny mielony
- sól
Sposób przygotowania
Do miękkiego masła dodaj szpinak – świeży lub odciśnięty mrożony. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Pod koniec miksowania dopraw czosnkiem, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy uformuj walec, zawiń go w folię spożywczą i odstaw do lodówki. Masło podawaj z ulubionym pieczywem.

Pasta z fasoli [PRZEPIS]
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- sól
Mix przypraw:
- 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- chili
- kminek
- majeranek
Sposób przygotowania
Fasolę zmiksuj z koncentratem pomidorowym i olejem. Dodaj drobno posiekaną, podsmażoną na złoty kolor cebulę. Dopraw kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Podawaj z ulubionym pieczywem. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
