14 listopada 2024 r. po raz kolejny będziemy obchodzić Światowy Dzień Seniora. To święto zwraca uwagę na zróżnicowane potrzeby osób starszych. W jego ramach, w Klubach Seniora i ośrodkach kultury w Polsce, przy kawie i poczęstunku odbywają się liczne spotkania, na których można powspominać stare dobre czasy czy też pochwalić się wnukami.
Światowy Dzień Seniora to jednocześnie inicjatywa, która zwraca uwagę na różne aspekty życia osób starszych. Jednym z nich jest żywienie. Żywienie osób starszych wymaga szczególnej uwagi. Ważne, aby ich codzienna dieta była urozmaicona, aby zapobiegać powszechnym niedoborom składników odżywczych często występujących w tej grupie ze względu na mniejszy apetyt, spowolniony metabolizm czy ograniczone wchłanianie ze względu na choroby współistniejące. Posiłki seniorów powinny być jednocześnie lekkie, pożywne i „gęste energetycznie”, aby już w niewielkiej porcji posiłku dostarczyć niezbędnych mikro i makroskładników. By wzmóc apetyt, należy je odpowiednio przyprawić i jednocześnie poddawać zdrowszym obróbkom kulinarnym np. pieczeniu, duszeniu czy gotowaniu na parze.
Okazuje się bowiem, że z dietą seniora bywa różnie. Często nie jedzą oni urozmaiconych posiłków lub są nieodpowiednio dostosowane do ich potrzeb oraz kondycji zdrowotnej.
Dlaczego seniorzy powinni dbać o swoją dietę?
Seniorzy to osoby, które mają często duży bagaż doświadczeń związanych z różnymi schorzeniami. Dlatego ich dieta powinna być odpowiednio przemyślana i dostosowana do organizmu. Przykładowo ci, którzy mają cukrzycę, powinni zwracać uwagę na regularność posiłków. W innym przypadku może dojść do spadku cukru we krwi, powodującego nawet utratę przytomności. Z kolei przy nadciśnieniu czy wysokim cholesterolu, niezbędna jest dieta bogata w błonnik, zapewniająca prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jeśli senior cieszy się dobrym zdrowiem, także powinien dbać o spożywanie regularnych posiłków, bogatych w odpowiednie składniki. Bardziej wartościowe jest także przygotowywanie posiłków na bieżąco, gdyż częste podgrzewanie tego samego jedzenia powoduje straty wartości odżywczych.
Seniorzy pełnią ważną funkcję w rodzinie, nie tylko dzieląc się z młodszym pokoleniem swoim bagażem doświadczeń i wspomnień, lecz również wychowując wnuki. Dzięki nim, aktywni zawodowo rodzice mogą pójść do pracy i uczestniczyć w ważnych spotkaniach. Dziadek lub babcia zostają wówczas z dzieckiem, czy też odprowadzają je do żłobka albo przedszkola. Czy zdrowe żywienie seniora oznacza w związku z tym konieczność codziennego gotowania i poszukiwania do tego drogich składników w sklepie spożywczym? Okazuje się, że nie, co widać doskonale po Żabce i jej autorskim programie „Porcja DobreGO!”.
Czym jest program „Porcja DobreGO!” Żabki?
Dla wielu konsumentów właściwe odżywianie kojarzy się z czasochłonnym planowaniem listy zakupowej i spędzaniem długich godzin na gotowaniu. Jednak wcale nie musi tak być. Sklepy Żabka codziennie odwiedza ponad 3 mln klientów. Robiąc podręczne zakupy w drodze do domu lub pracy mogą zaopatrzyć się w produkty oznaczone zieloną etykietą programu „Porcja DobreGO!”. Żabka umożliwia bowiem nabywanie gotowych, pełnowartościowych posiłków na śniadanie, obiad, kolację lub szybką przekąskę w ciągu dnia między zajęciami – bez konieczności gotowania. Dzięki temu wszyscy konsumenci, w tym także seniorzy, nie muszą się już martwić o to, jak zadbać o pełnowartościową i smaczną dietę.
Program„Porcja DobreGO!” sieci Żabka ma na celu promocję odpowiednio zbilansowanych i smacznych posiłków na każdą porę dnia, w formie dań gotowych oraz przekąsek. Produkty objęte programem tworzone są we współpracy z dietetykiem, który najlepiej zna niedobory żywieniowe Polaków w różnym wieku. „Porcja DobreGO!” pokazuje, że właściwe odżywianie nie musi iść w parze z czasochłonnym procesem planowania oraz samodzielnym przygotowywaniem posiłków czy znajomością diet. W linii produktów z logo „Porcja DobreGO!” na opakowaniu znajdują się produkty marek własnych sieci Żabka, takie jak: Szamamm, HAPS!, Dobra Karma czy Tomcio Paluch. W programie sukcesywnie pojawiają się nowości.
W ramach „Porcji DobreGO!” Żabka daje swoim klientom duży wybór doskonale zbilansowanych dań gotowych i przekąsek, także dla seniorów. Produkty „Porcja DobreGO!” są łatwo identyfikowalne, ponieważ każdy z nich ma specjalne logo na etykiecie.
Wartościowe posiłki dla seniorów od Żabki
Posiłki „Porcja DobreGO!” od Żabki to doskonała alternatywa dla seniorów, którzy nie chcą spędzać dużo czasu w kuchni, kosztem innych aktywności i ponosząc duże wydatki na zakup składników oraz opłaty takie jak prąd, gaz czy zużycie wody podczas zmywania naczyń. Oferta z programu „Porcja DobreGO!” obejmuje pełnowartościowe kanapki, przekąski, dania obiadowe i sałatki, a także pożywne napoje – w korzystnej cenie, po które wystarczy iść do sklepu znajdującego się blisko domu. Do oceny wartości odżywczych stosowany jest także znany szerzej konsumentom międzynarodowy system znakowania żywności – system Nutri-Score. Produkty z „Porcją DobreGO!” od Żabki mają oznaczenie Nutri-Score „A” „B” lub „C”, co oznacza, że mają one bardzo dobry skład odżywczy. Charakteryzują się wysoką zawartością pożądanych w diecie składników, takich jak: białko, błonnik, warzywa czy owoce, a jednocześnie nie zawierają lub mają ograniczoną zawartość niepożądanych w codziennej diecie składników np.: cukrów prostych, tłuszczy czy dodatku soli. Takie produkty seniorzy powinni spożywać jak najczęściej i to one powinny dominować w ich codziennej diecie. Jednoporcjowe dania z oferty „Porcja DobreGO!” mają także właściwie dobraną gramaturę, by zaspokoić potrzeby na energię, ale i makro i mikroskładniki, które powinien dostarczać nam dany posiłek. Dania gotowe od Żabki pozwalają seniorowi na skomponowanie zróżnicowanego, całodziennego jadłospisu w zależności od preferencji żywieniowych. Gotując samodzielnie, seniorzy jedzą często to samo przez kilka dni albo są zmuszeni do wyrzucania części produktów potrzebnych do przygotowania posiłków.
Wśród obecnie dostępnych opcji dla seniorów, poszukujących szybkiego i wartościowego w składniki odżywcze śniadania, idealnie sprawdzi się kanapka Tomcio Paluch z porem i jajkiem. Jeśli chodzi natomiast o obiad, warto postawić na sycące i aromatyczne zupy Szamamm, np. barszcz ukraiński, filet z kurczaka z warzywami i pureé ziemniaczano-marchewkowym Szamamm lub tradycyjne pierogi tej samej marki. W ofercie „Porcja DobreGO!” znajdziemy jednak nie tylko tradycyjne potrawy i przekąski, lecz również różne smaki kuchni azjatyckiej, tureckiej, greckiej, włoskiej czy hiszpańskiej, idealne dla osób, które podróżują lub lubią sięgać po kulinarne nowości.