4 z 11
Poprzednie
Następne
Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]
Świąteczny pasztet drobiowo-wieprzowy Koła Gospodyń Wiejskich z Poskwitowa Starego
Składniki
1 kg łopatki
1 kg surowego boczku
kaczka lub królik
60 dag wątroby wieprzowej lub drobiowej
7 jajek
weka
4-5 cebul
przprawy do smaku (sól, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie)
włoszczyzna bez kapusty
smalec
Wykonanie
Mięso ugotować do miękkości z przyprawami i jarzynami. Wyjąć i zemleć w maszynce. W wodzie po mięsie namoczyć wekę. Cebule poddusić na rumiano na smalcu. Wekę i cebulę dodać do zmielonego mięsa, do masy wbić jajka. Dobrze wyrobić i doprawić do smaku. Upiec w wąskich brytfankach.