Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]

mad
Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku Barbary StachurskiejSkładniki 1/2 kg łopatki wieprzowej1/2 kg boczku surowego1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowejbułka3 jajkaliść laurowyziele angielskiepieprzsólgałka muszkatołowaduża cebulałyżka smalcuWykonanie Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości. W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem. Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka. Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku Barbary StachurskiejSkładniki 1/2 kg łopatki wieprzowej1/2 kg boczku surowego1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowejbułka3 jajkaliść laurowyziele angielskiepieprzsólgałka muszkatołowaduża cebulałyżka smalcuWykonanie Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości. W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem. Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka. Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny. 123 rf
Domowy pasztet - przepisy. Domowy pasztet zawsze smakuje wybornie. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, by przygotować aromatyczny, domowy pasztet. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pasztety klasyczne, drobiowe, z królika, wegetariańskie, rybne, a nawet na pasztet… ze strusia! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przepis na świąteczny pasztet. Najlepsze propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej:

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 12 elementów

Poprzednia najniższa cena: 49,99 zł119,99 zł49,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Kalendarz Adwentowy 7 elementów

Poprzednia najniższa cena: 29,99 zł69,99 zł29,99 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka emolientowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł

kup teraz

ONLYBIO

Odżywka humektantowa 50ml

Poprzednia najniższa cena: 8,00 zł8,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie