Potrawy na Boże Narodzenie. Świąteczne pasztety naszych Czytelników [PRZEPISY]
mad
Prosty i pyszny pasztet z łopatki wieprzowej i boczku Barbary StachurskiejSkładniki 1/2 kg łopatki wieprzowej1/2 kg boczku surowego1/2 kg wątróbki drobiowej lub wieprzowejbułka3 jajkaliść laurowyziele angielskiepieprzsólgałka muszkatołowaduża cebulałyżka smalcuWykonanie Mięso (bez wątróbki) przysmażyć na mocnym ogniu, następnie podlać wodą, dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i dusić do miękkości. W międzyczasie namoczyć bułkę i krótko sparzyć wątróbkę wrzątkiem. Miękkie, przestudzone mięso i sparzoną wątróbkę przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa, dodać namoczoną bułkę przepuszczoną przez maszynkę. Cebulę podsmażyć na smalcu i dodać do masy pasztetowej. Wbić 3 jajka. Masę przyprawić pieprzem, solą i koniecznie dużą ilością gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około godziny.
123 rf
Domowy pasztet - przepisy. Domowy pasztet zawsze smakuje wybornie. Święta Bożego Narodzenia to doskonała okazja, by przygotować aromatyczny, domowy pasztet. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pasztety klasyczne, drobiowe, z królika, wegetariańskie, rybne, a nawet na pasztet… ze strusia!
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Przepis na świąteczny pasztet. Najlepsze propozycje Czytelników Gazety Krakowskiej:
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.