Przepis na tego karpia w galarecie dostałam od mojej koleżanki Marii. Robię go często, bo jest rewelacyjny. Należy go przygotować około dwa tygodnie przed podaniem - mówi Janina Czaja z Krakowa.
Składniki:
- karp
- litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
- 1/4 l octu
- 3 duże łyżki cukru
- 1 i 1/2 dużej łyżki soli
- 3 duże cebule
- 5 liści laurowych
- mała łyżeczka ziela angielskiego
Wykonanie:
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).
Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.
Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.
Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

Wideo