https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne 2020. Wigilijny karp w galarecie [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Przepis na karpia w galarecie. Karp na wigilijnym stole pojawić się musi! Zamiast tradycyjnego, smażonego karpia, proponujemy rybę w galarecie! Jest pyszna i z pewnością zaskoczy wszystkich domowników.

Przepis na tego karpia w galarecie dostałam od mojej koleżanki Marii. Robię go często, bo jest rewelacyjny. Należy go przygotować około dwa tygodnie przed podaniem - mówi Janina Czaja z Krakowa.

Składniki:

  • karp
  • litr zimnej, wcześniej przegotowanej wody
  • 1/4 l octu
  • 3 duże łyżki cukru
  • 1 i 1/2 dużej łyżki soli
  • 3 duże cebule
  • 5 liści laurowych
  • mała łyżeczka ziela angielskiego

Wykonanie:
Wodę, ocet, cukier, sól, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojoną w plasterki cebulę ugotować i ostudzić .
Obrane ryby wymyć i pokroić w dzwonka. Układać w słoikach przekładając cebulą z zalewy.
Zalać zalewą (ta ilość zalewy wystarcza na 3 słoje).

Słoje włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować pięć minut.

Po ostygnięciu słoje wstawić w chłodne miejsce. Po 14 dniach ryba jest gotowa do zjedzenia.

Zobacz koniecznie inne sprawdzone przepisy na dania wigilijne i na Boże Narodzenie Czytelników Gazety Krakowskiej:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska