Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Jak zrobić zakwas do barszczu czerwonego? Przepis na barszcz czerwony na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

mad
Aromatyczny barszcz na zakwasie to jedno z dań wigilijnych.
Aromatyczny barszcz na zakwasie to jedno z dań wigilijnych. archiwum
Przepis na wigilijny barszcz czerwony na domowym zakwasie z uszkami pieczarkowymi. Barszcz czerwony to klasyka na wigilijnym stole. W tym roku polecamy barszcz na własnym zakwasie. Smakuje wybornie i jest bardzo zdrowy.

Barszcz wigilijny czerwony na zakwasie domowym - przepis. - Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać tydzień przed wigilią – radzą koszyckie gospodynie.

Wigilijny barszcz czerwony - przepis na zakwas

Składniki na zakwas

  • 1 kilogram buraków  
  • kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół 
  • 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody 
  • 10 ziarenek ziela angielskiego 
  • 3 listki laurowe 
  • 2 łyżki soli  
  • kromka razowego chleba

  
Wykonanie 
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie. 

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie


Składniki na wywar
 

  • 4 duże buraki 
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler) 
  • 5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu  
  • 5 ziarenek ziela angielskiego 
  • listek laurowy 
  • sól, cukier do smaku 

Wykonanie barszczu 
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować. 
 

Składniki na uszka 
Ciasto 

  • 600 g  mąki pszennej 
  • 1 żółtko 
  • 1-2 łyżki oleju 
  • pół łyżeczki soli 
  • letnia woda (ok. 1 szklanki)

 
 
Farsz 

  • 80-100 dag pieczarek 
  • 2 cebule 
  • sól 
  • pieprz  
  • 2 łyżki masła do smażenia pieczarek 

Wykonanie
Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.  
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska