Barszcz wigilijny czerwony na zakwasie domowym - przepis. - Przygotowanie barszczu na zakwasie wymaga trochę czasu, najlepiej zacząć go przyrządzać tydzień przed wigilią – radzą koszyckie gospodynie.
Wigilijny barszcz czerwony - przepis na zakwas
Składniki na zakwas
- 1 kilogram buraków
- kilka ząbków czosnku obranych i pokrojonych na pół
- 2 litry przegotowanej, ostudzonej wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 łyżki soli
- kromka razowego chleba
Wykonanie
Buraki umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry. Poukładać je na zmianę z przyprawami i czosnkiem w wyparzonej i wytartej kamionce lub słoju. Całość zalać wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem. Kamionkę lub słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą, zawiązać sznurkiem lub gumką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do słoika, trzymać w chłodzie.
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Składniki na wywar
- 4 duże buraki
- włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler)
- 5 dag suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
- kilka ziarenek czarnego pieprzu
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól, cukier do smaku
Wykonanie barszczu
Grzyby namoczyć na kilka godzin. Ugotować w małej ilości wody, po ugotowaniu – przecedzić. Buraki umyć, obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa zalać wrzątkiem, dodać sól, listek laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, ziele angielskie i gotować do miękkości – po ugotowaniu przecedzić. Wywar z warzyw połączyć z wywarem z grzybów oraz dodać zakwas do smaku. Całość podgrzać, ale nie gotować.
Składniki na uszka
Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- letnia woda (ok. 1 szklanki)
Farsz
- 80-100 dag pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 2 łyżki masła do smażenia pieczarek
Wykonanie
Pieczarki obrać, umyć i zatrzeć na tarełku o dużych oczkach. Cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, smażyć na delikatnym ogniu do ładnego zeszklenia. Do cebuli dodać starte pieczarki, sól, pieprz i smażymy do czasu aż odparuje z nich woda. Wystudzić.
Z podanych wyżej składników zrobić ciasto. Wszystko wymieszać, a następnie dolewać etapami gorącą wodę mieszając. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować i foremką wyciąć niewielkie kółeczka. Na każde kółeczko nałożyć niewielką ilość farszu i zlepić uszka. Uszka wrzucić na gotującą się osoloną wodę i gotować około trzech minut.
