Kasza z grzybami to jedna z tych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Składniki
- 3/4 szklanki pęczaku
- 75 dag białej kapusty
- 2-3 dag suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3/4 szklanki żuru
- 1 łyżka mąki razowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka margaryny
- maggi, pieprz, sól do smaku
Wykonanie
Grzyby namoczyć. Pęczak ugotować na sypko. Kapustę posiekać i ugotować w wodzie z dodatkiem maggi do miękkości. Osączyć i lekko odcisnąć. Cebulę pokroić w plastry, udusić na oleju. Kapustę połączyć z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Namoczone grzyby wyciągnąć z wody, posiekać. Żur wymieszać z wywarem z grzybów i mąką. Posiekane grzyby wymieszać z pęczakiem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kaszy, kapusty i przykryć resztą kaszy. Zalać żurem i zapiekać aż potrawa wchłonie całkowicie płyn.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN

Wideo