9 z 14
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Śledź faszerowany wędzonymi śliwkami
Składniki
100 ml nalewki śliwkowej
200 ml czerwonego wina
100 ml miodu
20 dag wędzonych śliwek
10 płatów śledziowych
5 cebul
20 ziaren ziela angielskiego
10 liści laurowych
natka pietruszki
goździki
pieprz czarny
sól cukier
łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie
- Wszystkie cebule pokroić w drobną koskę, posypać cukrem oraz solą.
- Zagotować miód, dodać śliwki, nalewkę, czerwone wino, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki. Całość razem zagotować.
- Śledzie ułożyć w naczyniu i warstwami przekładać zaprawą. Następnie pozostawić pod przykryciem na 12 godzin.
- przed podaniem zawinąć śledzie i wypełnić zaprawą śliwkową.