Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Sernik
Składniki: spód ciasta
1 cukier waniliowy
ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
1 jajko
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
powidła do posmarowania spodu
Składniki: masa serowa
1 kg sera
100 g masła lub margaryny
250 g twarogu półtłustego w kostce
1,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
8 jajek
1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
skórka i sok z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie
- Mąką wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, następnie dodać kawałki masła, jedno jajko. Całość ugnieść na ciasto.
- Spód blachy do pieczenia wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.
- Piec w 200 stopniach przez ok. 15 min. Po przestudzeniu posmarować powidłami.
- Oddzielić białko od żółtek. Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło. Całość zmiksować.
- Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej.
- Masę serową wyłożyć na spód ciasta. Piec ok. godzinę w temperaturze 170 stopni.