6 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Żurek grzybowy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1a/fa/5fd0d9a4289fb_o_large.jpg)
Potrawy wigilijne. Najlepsze przepisy na pyszne dania wigilijne [TOP 12] 20.12.20
Żurek grzybowy
Składniki: zakwas
mąka żytnia
skórka z razowego chleba
liść laurowy
czosnek
ziele angielskie
Składniki: wywar
włoszczyzna
grzyby suszone ugotowane
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na zakwas zalać wodą i pozostawić na kilka dni do zakwaszenia.
- Po tym czasie odcedzić zakwas, dodać do niego wywar z włoszczyzny i grzybami, doprawić wybranymi przez siebie przyprawami, a następnie doprowadzić do wrzenia.
- żurek można podawać z uszkami lub ziemniakami.