Przepisem na placek do barszczu czerwonego podzieliła się z nami Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.
Składniki na ciasto na blaszkę 24x36cm
- 1/2 kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 żółtek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- 1 zupa ogonowa
Składniki na farsz
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- 1 całe jajko
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 kostki rosołowe
Wykonanie
Składniki na ciasto zarobić.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec około 15 minut. Wyciągnąć, rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.
