Przepis na świąteczny piernik naszej Czytelniczki Katarzyny Jaworek. Od dziecka kocha piec i gotować. Jej specjalnością jest kuchnia polska. Swoimi przepisami dzieli się na blogu kulinarnym Tradycyjna Kuchnia Kasi.. - Podczas pieczenia zapach tego piernika unosi się po całej kuchni. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole - mówi.
Składniki na ciasto
- 250g suszonych daktyli bez pestek
- 300ml wody
- 70g masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 200g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 350g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej
- szczypta soli
Składniki na polewę
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Suszone daktyle przełożyć do głębokiego naczynia. Dodać pokrojone masło oraz sodę. Wodę zagotować. Gorącą wodą zalać daktyle. Wymieszać, aby masło się rozpuściło. Odstawić do przestudzenia.
Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzone daktyle razem z wodą. Na końcu do ciasta dodać mąkę wymieszaną z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą korzenną. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką, aby wszystkie składniki się połączyły.
Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i mieszać, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polać ciasto. Wierzch posypać kolorowymi perełkami.
Zobacz też:Wigilia 2018. Tradycyjny karp smażony
Zobacz też: Wigilijne pierogi z wędzonymi śliwkami
Zobacz też:Wigiilijne pierogi z makiem, rodzynkami i orzechami
Zobacz też:Paluszki z makiem. Prosty i szybki przepis na wigilijne paluszki z makiem
Zobacz też:Wigilijne uszka z grzybami do barszczu czerwonego
Zobacz też:Kapusta z grochem na wigilijną kolację: prosty i sprawdzony przepis
Zobacz też:Wigilijna kasza ze śliwkami i orzechami
Zobacz też:Świąteczny makowiec z przepisu babci. Sekretem jest wyśmienicie przyprawiony mak
Źródło: Agencja TVN
