Szczupak w galarecie na wigilijny stół - sprawdzony przepis. - Odkąd pamiętam, na naszych stołach królowały ryby. Szczupaka w galarecie przygotowujemy na szczególne okazje – opowiada Sylwia Ostrowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Woli Zabierzowskiej. Zobaczcie przepis!
Składniki
- oprawiony szczupak (1,2-1,5 kg)
- 2 duże cebule
- 2 filety śledzia solonego
- 1 filet około 30 dag sandacza
- 1 duża cytryna
- 5 szt goździki
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 3 szt liść laurowy
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 3 łyżki żelatyny
- 1 duża gaza
Wykonanie
1,5 litra wody, liście laurowe, ziele angielskie, goździki, skórka z cytryny i 1 cebulę ugotować na małym ogniu przez ok. 30 minut. Druga cebulę pokroić w drobna kosteczkę i zeszklić na maśle.
Śledzia namoczyć. Szczupaka sprawić tak, aby zdjąć skórę pozostawiając razem z głowa i ogonem. Natrzeć skórę solą i pozostawić na 3 godziny w lodówce. Z mięsa usunąć ości, mięso skropić sokiem z cytryny pozostawić na około 2 godz.
Bułkę odcisnąć i zemleć razem z mięsem ze szczupaka i śledziem. Do masy dodać pokrojony w paseczki filet sandacza, dodać żółtka, sól pieprz i wegetę do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrobić, na koniec dodać ubite białka, wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać skórę szczupaka.
Rybę owinąć ściśle w gazę, ułożyć w gęsiarce zalać przecedzoną wcześniej zalewą, gotować po przykryciem na wolnym ogniu godzinę (jeżeli wywar nie przykrywa w całości, pamiętamy aby po około 30 minutach obrócić rybę). Zostawić szczupaka w wodzie odlewając około 3 szklanek, dodać żelatynę, doprawić według uznania i zostawić do ostygnięcia. Około 1/3 zalewy wlać na półmisek, tak aby zastygło. Na zastygniętej galarecie ułożyć szczupaka. Pozostałą tężejącą galaretą zalać szczupaka.
Źródło: Agencja TVN
