Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne: śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Szybie i proste śledzie z żurawiną, śliwkami i orzechami to doskonałe danie na święta Bożego Narodzenia.
Szybie i proste śledzie z żurawiną, śliwkami i orzechami to doskonałe danie na święta Bożego Narodzenia. TOK TOK
Przepis na śledzie na świąteczny stół.

Prosty przepis na pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko na Boże Narodzenie, ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki

  • 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
  • garść suszonych śliwek
  • garść owoców suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • kilka włoskich orzechów
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 małe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe goździki
  • 1 listek laurowy
  • 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.

Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Co wiesz o tradycyjnych potrawach wigilijnych?

Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska