Prosty przepis na pyszne wigilijne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko na Boże Narodzenie, ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie. Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimnotłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.
Składniki
- 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
- garść suszonych śliwek
- garść owoców suszonej żurawiny
- 1 duża cebula czerwona lub biała
- kilka włoskich orzechów
- świeżo mielony pieprz
- 2 małe ziarenka ziela angielskiego
- 2 małe goździki
- 1 listek laurowy
- 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita
Wykonanie
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękkości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
Cebulę cieniutko pokroić. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na kawałki. Posiekać orzechy.
Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami.
Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warstwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny.
Porada
Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.

Zobacz też:TOP 10 przepisów na świąteczne śledzie naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 dań z makiem na wigilijny stół naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 7 przepisów na pierniczki naszych Czytelników
Zobacz też:TOP 10 przepisów na dania z bakaliami na Boże Narodzenie
Źródło: Agencja TVN