Przepisem na proste wigilijne pierogi z kapustą i grzybami podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga "Kuchnia w czekoladzie".
Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijny stół [PRZEPIS]
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
Składniki na farsz
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
- 1 duża lub dwie małe cebule
- 5 dag margaryny
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.
