https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne tradycyjne. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami [PRZEPIS]

mad
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Joanna Tokarz
Przepis na tradycyjne wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.

Przepisem na proste wigilijne pierogi z kapustą i grzybami podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga "Kuchnia w czekoladzie".

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijny stół [PRZEPIS]


Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok 1. szklanki przegotowanej, ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 30 dag suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 5 dag margaryny
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Obraną cebulę drobno posiekać, podsmażyć na margarynie.
Grzyby przecedzić, drobno pokroić i dodać wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażyć około 30 minut mieszając od czasu do czasu.
Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem do smaku.
Z podanych składników Zagnieść ciasto.
Rozwałkować na grubość ok 3 mm, szklanką wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić. Obtoczyć w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni, na którą będziemy je odkładać.
Gotowe pierożki wrzucić na osoloną, wrzącą wodę i gotować około 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotowe pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska